ПУБЛИКАЦИИ

книги

УПОТРЕБАТА НА JAVSCRIPT

С времето, лошите идеи за уеб дизайн изчезнаха и се загубиха завинаги. Фреймовете (framesets) например, отдавна вече не се употребяват, за съжаление обаче все още голяма част от програмистите влагат динамична навигация в сайтовете си, реализирането на която става с JavaScript. Фундаментална истина е, че ако един сайт няма функционална навигация, самият той е не функционален. Ние избягваме употребата на JavaScript за динамична навигация по седем причини, които ще обосновем тук:
1. Ако навигационното меню на сайта не е показано непрекъснато пред очите на потребителя, процесът на разглеждане на сайта е затруднен значително. Всеки иска да знае къде отива и дори къде се намира в момента! Сайт с непрекъснато видима навигационна структура отговаря и на двете изисквания, но popup и динамичните навигационни системи - не.
2. Динамичната навигация пречи при показването на вложени елементи. Обикновено тя се изпълнява по два начина: като покрива съдържанието на сайта или като излиза директно върху него (pop up ефект), а ако вашият сайт съдържа flash или видео динамичната навигация се изпълнява зад тях.
3. Съвместимост с браузери и платформи. Всеки уеб дизайнер може да потвърди факта, че от зората на създаването на интернет, не всички браузери са създадени еднакво. Някои от тях следват точните изисквания за правилното изпълнение на JavaScript, но някои – не. Единствения начин да се реши подобен проблем е като се направят много, много тестове – нещо, което отнема време и пари.
4. Динамичната навигационна система не е за всеки. Голяма част от хората, ползващи интернет все още се ориентират трудно и не са в състояние да използват максимално бързо и точно навигационна система, изградена динамично. Операционните системи решават проблема като позволяват процесите от този тип да стават и с употребата на стрелките от клавиатурата, но с JavaScript – това е много трудно.
5. Професионалистите не използват такъв тип навигация. Обърнете внимание на Google, Amazon, YouTube, BBC, MSN, Yahoo!, MySpace, eBay, Wikipedia, IMDB ...
6. Съществуват други алтернативи. Предимството на динамичната JavaScript навигационна структура е, че всичко се съдържа в един скриптов файл. Хml и употребата на server-side scripting могат да постигнaт същия ефект с извеждането на валиден XHTML код без всичките тези недостатъци.
7. Вашият сайт няма да работи ако JavaScript е изключен! От съображения за сигурност и избягването на досадните pop-up прозорци, много потребители изключват от настройките на браузера JavaScript. Статистиката на W3Schools сочи, че 10% от потребителите на интернет имат изключен JavaScript. Предвид алтернативните решения, струва ли си да загубите 10% от потенциалните си клиенти?

Всички права запазени © 2006-2018 УЕБВИЖЪН ООД