ПУБЛИКАЦИИ

книги

БРАУЗЕРИ И СЪВМЕСТИМОСТ

Internet Explorer е създаден от Microsoft и години наред беше най-популярния браузер за интернет, главно защото се разпространяваше като безплатно приложение с всеки закупен Windows пакет. Напоследък обаче, Mozilla Firefox набра широка популярност, най-вече заради отворения си код, позволяващ на разработчици от цял свят да допринесат за неговото подобряване.

По последни данни, потребителите на Firefox са 64 милиона и с всеки изминал ден, броят им нараства.

Всичко това свежда до първостепенна важност въпроса за съвместимостта на сайтовете с типовете браузери. Начина, по който са конструирани Internet Explorer и Mozilla Firefox е различен и това води до различен начин на визуализиране на уеб страниците. Например, IFRAME таговете се изпълняват перфектно под Internet Explorer, но не се изпълняват под Mozilla Firefox. За съжаление обаче, това е само един пример, а в действителност има много такива.

По тази причина, уеб дизайнерите трябва да създават сайтовете си така, че те да бъдат показвани по един и същи начин с двата браузера, за да предотвратят загубата на голям процент потенциални потребители. Няма нищо по-лошо от това да се окаже, че търсеният уеб сайт, може да бъде разглеждан само с един тип браузер.

Решението на този проблем се състои в изпълняването на цялостните уеб проекти с XHTML Transitional. Валидираните с него сайтове, притежават максимална вероятност да бъдат изпълнени правилно с най-разпространените браузери за интернет.

XHTML е ново поколение уеб език, чието създаване е породено от идеята да измести тотално стария HTML.

Дали вашата страница е изпълнена по всички изисквания на XHTML, можете да проверите тук.

Всички права запазени © 2006-2018 УЕБВИЖЪН ООД